Gemeenteberichten 14 september 2017

Onderwerpen college 5 september:

 • Bestuursrapportage 2017
 • Voorstel tot het verlenen van toestemming aan Il Cuore Moergestel B.V. voor het vestigen van hypotheek op het recht van erfpacht betreffende het sportcentrum Il Cuore Stokeind 11 Moergestel
 • Vragen PrO met betrekking tot omgevingsvergunning Oisterwijksebaan 2 Heukelom
 • Bescherming Boomspiegels Centrum Oisterwijk
 • Inzet duurzaamheidsbijdrage Innogy
 • Aanbevelingen behorend bij het jaarverslag handhaving 2016

Omgevingsvergunningen:

Aangevraagd

 • Dorpsstraat 12 Oisterwijk, het plaatsen van een opbouw/magazijn aan de achterkant van de winkel
 • Hertog Godfriedlaan en Hertog Hendriklaan Oisterwijk in de berm, het kappen van 13 valse christusdoorns
 • Zandacker Oisterwijk, ter hoogte van het parkeerterrein het kappen van 2 lijsterbessen
 • Lavendel 1-3 Oisterwijk op het grasveld tussen de scholen, het kappen van 2 dode kersenbomen
 • Baerdijk Oisterwijk ter hoogte van nr. 106, het kappen van een zieke es
 • Apollolaan Oisterwijk ter hoogte van nr. 23, het kappen van een dode iep
 • Moergestelseweg Oisterwijk, het kappen van 9 zieke essen
 • Nassaulaan Oisterwijk ter hoogte van nr. 13, het kappen van een Amerikaanse eik
 • De Aanstede Moergestel ter hoogte van nr. 12, het kappen van 1 spar
 • Wim van Baaststraat 15, Oisterwijk, het bouwen van een woonhuis

Verleend

 • Posthoornseweg 5 D Oisterwijk, het kappen van een conifeer
 • Heisteeg 2 Oisterwijk, het kappen van een beuk en een conifeer
 • Terburghtweg 46 Oisterwijk, het kappen van een Amerikaanse eik
 • Klompven 16 I Oisterwijk, het kappen van een eik
 • Blokshekken Oisterwijk bij de spoorwegovergang, het kappen van 5 lindes en 1 berk
 • Zandacker Oisterwijk ter hoogte van het parkeerterrein, het kappen van 2 lijsterbessen
 • Hertog Godfriedlaan en Hertog Hendriklaan Oisterwijk in de berm, het kappen van 13 valse christusdoorns
 • De Scheerman Moergestel bij de Volkstuinvereniging bij de molen, het kappen van 2 vogelkersen
 • Burgemeester Canterslaan 87 Oisterwijk, het bereiden van maaltijden en het organiseren van kookworkshops
 • Vennelaan 2 Oisterwijk, het wijzigen van het gebruik van de verdieping van horeca naar bedrijfswoning

Verlengd

 • Koningsvaren Oisterwijk, het aanleggen van een voetpad
 • Bosweg 154 A Oisterwijk, het bouwen van een woonhuis
 • Sprendlingenstraat 16 Oisterwijk, het oprichten van een bottelarij

Ontmoet een raadslid: uw vertegenwoordiger in de Raad

Op maandagavond 18 september is er weer een raadsspreekuur. U bent welkom in wijkcentrum De Waterhoef, Terburghtweg 100 in Oisterwijk  van 19.00 tot 20.00 uur.

Heeft u een leuk idee voor de buurt dat u wilt bespreken met raadsleden? Dan kan dat in een persoonlijk gesprek met vier raadsleden. Of wilt u uw zorg, probleem of compliment met hen  bespreken? Dat kan ook. Van elk van de 4 fracties is een raadslid vertegenwoordigd.

Wat gebeurt er met uw inbreng

De aanwezige raadsleden kunnen niet direct een oplossing bieden, maar zij zorgen er wel voor dat uw boodschap besproken wordt met een wethouder of een ambtenaar die u verder kan helpen. U wordt hierover altijd weer geïnformeerd door een raadslid of door de griffier.

Spreekuren 2017

Er is nog een spreekuur gepland in 2017, dat is op:

 • Donderdagavond 23 november in de Pannenschuur

De spreekuren zijn altijd van 19.00 tot 20.00 uur.


Winnaar Monumentenprijs:

Wethouder Ina Batenburg reikte zondag de monumentenprijs 2017 uit bij de Kerkhovense Molen aan het fabrikantenhuis aan de Nicolaas van Eschstraat. Eigenaren Yorg Vermeulen en Sander van Riel namen de prijs in ontvangst. Wethouder Batenburg bedankte alle deelnemers voor hun inzet voor het behoud van de monumenten en de openstelling hiervan tijdens Open Monumentendag. Daarnaast benadrukte ze het belang van de inzet van vrijwilligers. Wethouder Batenburg: “De monumenten in onze gemeente zijn een belangrijk onderdeel van Oisterwijk. Ze laten zien waar we vandaan komen en wie we vandaag de dag zijn. Open Monumentendag is niet mogelijk zonder de inzet van vele vrijwilligers. Er is veel voorbereiding nodig om deze dag te organiseren en ik hoop van harte dat geïnteresseerden zich melden als vrijwilligers voor de komende jaren.” Foto: Nel Verstijnen.


Gemeente vervangt zieke essen:

Langs de Akkerweg in Moergestel en de Moergestelseweg in Oisterwijk staan zieke essen. Deze essen hebben de essentaksterfte. Daarom gaat de gemeente deze bomen vervangen.

Het vervangen van de bomen gaat in verschillende fasen. Het deel vanaf bedrijventerrein Sonman tot de rotonde Tilburgseweg krijgt als eerste nieuwe bomen. Dit gebeurt nog dit jaar. De essen langs de Akkerweg worden vervangen door zomereiken. Welke bomen langs de Moergestelseweg komen, is nog niet bekend. De gemeente houdt u op de hoogte van de werkzaamheden.

Essentaksterfte

De essentaksterfte is een ziekte die de laatste jaren een groot deel van het landelijke en Europese essenbestand heeft aangetast. De aantasting wordt veroorzaakt door een schimmel met hele kleine paddenstoelen. Deze zijn nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Door de ziekte sterven takken in de kroon waardoor veel dood hout te zien is. Op langere termijn gaat de boom dood aan de ziekte. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen zoals het afbreken van takken of zelfs het omvallen van de bomen.


“Wij doen al voor de 6e keer mee aan Burendag”

23 september is het weer Burendag in heel Nederland. Ook in onze gemeente komen op verschillende plekken buren bij elkaar. Om even bij te praten of juist kennis te maken. En het is een feit: buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt.

Daar is Anita van Antwerpen, werkzaam bij de woongroep Martino van Amarant aan de Langvennen Noord, het helemaal mee eens. In die straat wordt namelijk ook Burendag georganiseerd. Centraal staat een gezellig samenzijn met leuke activiteiten voor buurtbewoners en cliënten van de woongroep.

“Goed contact is belangrijk”

Anita vertelt: “We doen dit jaar al voor de 6e keer mee aan Burendag. Er is een programma vol leuke activiteiten georganiseerd voor en door de hele buurt. Zo beschilderen we dit jaar textieltasjes en maken verschillende buurtbewoners iets lekkers voor bij de koffie. Ook voor muzikaal gezelschap is gezorgd. Een van onze buurmannen treedt 2 keer 45 minuten op met een koor. Gezellig toch! De organisatie van de Burendag doen we samen met bewoners van appartement de Lavendel, ook een onderdeel van Amarant.”

Samen organiseren

In de organisatie van Burendag zitten cliënten, familieleden van cliënten, begeleiders en buurtgenoten. Een goed contact tussen de buurtbewoners en cliënten is belangrijk voor de straat. “Het draagt eraan bij dat mensen hier prettig wonen,” legt Anita uit, ”de Burendag is in de prachtige tuin van woongroep Martino. Martino haalt samen met buurvrouw Marloes ook geld op voor de Oranje Fonds Collecte. De opbrengst hiervan gaat naar sociale projecten in Noord Brabant en een gedeelte gaat naar Martino. Ik raad iedereen aan een Burendag te organiseren in zijn of haar buurt. Wij kijken er weer ontzettend naar uit!”

Ook een Burendag?

Wilt u weten welke buurten in de gemeente Burendag organiseren? Of wilt u zelf met uw buurt iets doen? Kijk op www.burendag.nl.


Besparen op energie: spouwisolatie.

Op 18 september organiseren DEC-Oisterwijk, Buurkracht en het buurteam Bunderswest een bijeenkomst over spouwmuurisolatie.

Tijdens deze bijeenkomst vertellen een onafhankelijke deskundige en een leverancier waar u op moeten letten bij het isoleren van de spouwmuur in bestaande woningen. Ook krijgt u inzicht in wat isolatie oplevert. Denk bijvoorbeeld aan comfort en besparing op de energierekening. Daarnaast hoort u meer over de verschillende mogelijkheden en kunt u een prijsopgaaf laten maken.

Locatie en tijd

De bijeenkomst start om 19.30 uur in Wijkcentrum De Bunders, Frans Halsstraat 34. Inwoners uit de hele gemeente zijn welkom.

Aanmelden

Aanmelden doet u via www.buurkracht.nl/bunders-west (niet verplicht). Via de website blijft u ook op de hoogte van acties een aanbiedingen. Neem voor meer informatie contact op met Jos Nij Bijvank van het buurteam via info@jnb-palo.nl.

Over het buurteam

Het buurteam in Bunders-west wil bewoners stimuleren om hun huis duurzamer te maken. Dit doet het team onder andere door informatiebijeenkomsten te organiseren. Zo zijn zonnepanelen eerder dit jaar onderwerp van een bijeenkomst geweest.


Avondtrainingen Luchtmacht begonnen:

De Luchtmacht is weer begonnen met avondtrainingen voor de bemanningen van F-16’s, transportvliegtuigen en helikopters. Het trainingsseizoen is van 11 september 2017 tot 1 april 2018.

 

Missies waarvoor de Luchtmacht wordt ingezet, zijn vaak als het donker is. Goed blijven trainen is daarom belangrijk voor de bemanningen. Wanneer en waar de trainingen zijn verschilt per type vliegtuig. Avondtrainingen zijn in principe van maandag tot en met donderdag en tot uiterlijk 0.00 uur.

Training F-16’s

De F-16’s van de vliegbases Volkel en Leeuwarden trainen in de weken 44, 45, 46, 47, 48 en 50. Deze trainingen zijn vaak boven zee, maar ook boven heel Nederland. Op het oefenprogramma staan onder andere het luchtgevecht, navigeren en bijtanken in de lucht.

Transportvliegtuigen

Tijdens het hele trainingsseizoen oefenen de transportvliegtuigen. Zo wordt vanaf vliegbasis Eindhoven het tankvliegtuig KDC-10 ingezet om F-16’s in de lucht bij te tanken.

Helikopters

Helikopters vliegen het hele oefenseizoen vanaf vliegbasis Gilze-Rijen, Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder en vliegbasis Deelen naar verschillende oefenterreinen in Nederland. Op het programma staan trainen met ladingen in en onder de helikopter, in- en uitstijgen van personeel en landen in verschillende omstandigheden. Bij de trainingen kunnen eenheden van de Landmacht en de Marine aansluiten.

Speciale nachtzichtapparatuur

In het donker vliegen helikopterbemanningen met speciale nachtzichtapparatuur. Bijvoorbeeld de zogenoemde Night Vision Goggles (NVG), deze beperken het rondom zicht. Kijken met de apparatuur is vergelijkbaar met het kijken door 2 kokertjes. Het vraagt daarom veel oefening om goed en veilig met NVG’s te werken. Veel training gebeurt in een vliegsimulator, maar praktijktraining blijft nodig.

 

Informatie ontheffing en klachten
De verleende ontheffing en meer informatie over vliegbewegingen zijn te vinden op internet luchtmacht.nl/vliegbewegingen, kijk bij ‘ documenten’, of NOS teletekst pagina 766. Klachten doet u online op luchtmacht.nl/geluidshinder of spreekt u in via (0161)296 100. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten belt u (0800) 022 60 33. Klachten uit de directe omgeving van vliegbasis Eindhoven  doet u via www.samenophoogte.nl.


 

 

No tags for this post.